• 1300 331 917

Elder Entrance

Home » Portfolio Items » Elder Entrance

DSC_00362-980x450

Architectural Expertise with Creative Design

Multi Award Winning, Multi Dwelling Residential Development, Queensland, Australia

Arkitektika was commissioned as Architect to redevelop a small constrained corner allotment with a creative multi-residential infill solution.

Located at the corner of the Lower Gold Coast Highway and Elder Entrance, Burleigh Heads, this site faced major constraints including dual frontages, density, slope on the site, and proximity to the highway, as well as the more common constraints of site cover, access, and building setback that severely restricted the opportunity to redevelop the land.

As a commercial development on Australia’s Gold Coast, the creative multi-award winning Architects of Arkitektika achieved economical construction techniques with a contemporary design that maximised the opportunities of the site, resulting in a viable project.

On investigation, it was determined that the road configuration offered the opportunity for ocean views from the upper levels. The development was then stepped and articulated to maximise the opportunity for achieve these views.

Using Arkitektika’s expert architect services, a solution was developed that permitted the density to be maximised through the use of a combination of 3 bedroom and 2 bedroom plus study townhouses. Each townhouses steps to permit the development to follow the fall of the land.

Restrictions on site access were overcome to provide dual driveways to the townhouses, as well as a third crossover accessing visitor parking integrated with the landscaping and streetscaping.

Arkitektika developed a floor plan permitting flexibility with dual living areas and the opportunity for separation of home office spaces and secondary living areas with outdoor recreation from the elevated living and sleeping areas.

Locating the primary living areas on the upper level captured the opportunity of ocean views and breezes.

Arkitektika brought value to this project through creative design that was economical in structure and space, and successfully negotiating a design solution with the authorities that satisfied all of the town planning constraints and achieved relaxations for site coverage and setbacks to achieve this multi-award winning project.

Privacy to each of the townhouses is achieved through recessing elevated decks into the building façade as well as careful control of building articulation and window openings.

Timber for external features was sourced from a mature tree on site that was specifically milled for the project and several other existing trees were relocated to provide substantial landscaping presence on site immediately upon completion.

An Award Winning Project

This series of 4 townhouses is cleverly positioned and planned on a small 520sqm site. Living and sleeping areas are distributed over the 3 storeys. This makes for a highly versatile dwelling that can suit a range of occupants from families through to short term student accommodation.

This scale of housing is well suited to the flatlands of the Gold Coast west of the highway. We will hopefully see more explorations of this type of accommodation in the future.

Justin O’Neil - Australian Institute of Architects, QLD Awards Chairman 2009

Gallery

Award Winning Project