• 1300 331 917

LM Residence

Home » Portfolio Items » LM Residence

LM-external1-980x450

LM Residence

Creative reinvention of a family home

Kenmore, Queensland, Australia

An existing residence set diagonally across the lot with an existing pool was substantially extended and reconfigured to create a luxury residence for the owners.

The original residence did not capitalise on the views to the north and north-west to playing fields and Mt Cootha, or utilise the site to it’s full potential, with large unusable sloping areas to the front and a pool area at the rear that was separate from and not related to the residence.

New extensions to the front of the residence at both levels provided additional internal and external living areas, entry to the residence, and new billiards room, as well as additional car accommodation, while retaining the existing core of the original residence in order to capitalise on the street position, elevation, and views.

A new kitchen and family room with associated external living and entertaining areas was created in an elevated rear extension to improve the relationship of the residence to the existing pool and new pool gazebo.

The upper level of the existing residence was reconfigured to create a master suite and guest bedroom / study while the original garage and rumpus room was excavated to create new bedrooms and rumpus room with separate external living areas and new internal stair connection.

The original residence was striking in it’s raked ceilings, textures, and play of floor levels in a split level arrangement, however it suffered from too little protection from the western sun and too little natural cross ventilation.

The extensions and alterations maintained the existing fabric of the residence, while continuing the spatial manipulation with changes to floor levels, raked ceilings, voids, and high ceilings contrasted with low transitional spaces.

The new residence capitalises on the thermal mass achieved by excavating below the residence and building in new habitable spaces. The lower level rooms are naturally ventilated by incorporating windows above the adjacent ground level.

The high ceilings and extensive operable glazing areas assist with internal natural ventilation and louvres are used extensively to maximise and control natural ventilation.

The new upper terrace to the front of the residence, which provides sheltered outdoor living, and the new deck at the northern end of the extension both provide opportunities to enjoy the setting and capitalise on the outlook.

Extending the house in a stepped form across the block towards the front created a series of intimate courtyards and achieved separate internal and external living areas at the upper level, while allowing a new entry at the lower level into a soaring 2 storey void, as well as the necessary car accommodation and storage.

Arkitektika reinvented the original residence, turning old into new, giving it a new lease of life while retaining and respecting the important qualities of the original home.

Gallery