• 1300 331 917

W Residence

Home » Portfolio Items » W Residence

108-0878_IMG-980x450

W Residence

Luxury Beach House, Mermaid Beach

Arkitektika created a new luxury home on a beachside, north-facing, block for a professional couple relocating from acreage.

Located in Mermaid Beach on Australia’s Gold Coast the location offered the initial opportunity of ocean views from the upper level on the front, with existing Norfolk Pines and palms in the road reserve providing a visual break.

Constrained by adjoining dwellings in the compact urban environment, the clients wanted to maintain the sense of space and privacy they had previously enjoyed, on a relatively small lot.

Arkitektika brought value to the project through creative design that married the clients needs and desires with the opportunities and constraints of the location. Undertaking full services including design, documentation, and contract administration ensured that the vision for the project was maintained and brought to completion on time and in budget.

Essentially a family beach home, the completed project reflected the clients preferences and ensured all their requirements were achieved.

The clients requirements called for separation of multi-purpose living areas, all opening out to external areas, and interconnected so that various activities could occur without interruption, as well as passive solar control and natural ventilation to provide year round comfort.

Studies, guest and children’s bedrooms, as well as a lap pool were required.

The formal entry leads to an open plan living and dining area that then connects to outdoor living and entertaining areas at both the front and rear of the home. These internal and external living areas connect to a granite and timber kitchen that forms a hub between the “formal” areas and the family room while providing opportunity to relate to and supervise the pool and rear entertaining areas.

Stairs to the upper level intersect with a discrete ground level hall, acting as a chimney assisting natural ventilation through the residence.

The upper level has a large study area and master suite, both opening to a balcony to utilise the north-eastern aspect and capture ocean views.

Articulation of the building forms maximised the solar
access to the passive and active recreational spaces around the residence, while minimising the impacts on adjoining properties.

Stepping in the floor plan overcame conflict between the desire to achieve ocean views and the requirement for privacy.

The success of the project came through close collaboration and open communication with both the client and builder to ensure the process remained on time, on budget, and an easy process.

Gallery

Clients thoughts
After a chance meeting (having lost my way to the office of another architect!), I had little hesitation in asking John to design and supervise the building of our proposed new home at Mermaid Beach.

Despite his very relaxed manner on that first meeting, it was quickly evident that he possessed the very combination of design flair, technical expertise and excellent communication skills that I had been looking for.

John remained available and accessible throughout the design and building process. He made every effort to satisfy the criteria my husband and I had established for the project, and listened carefully when we wanted to incorporate some of our own ideas into the house design.

With John’s supervision and assistance, we moved smoothly through the various stages of concept drawings and design, followed by building contracts and the construction phase. The project was finished within the predicted time frame and with very little cost “blow-out”. John had respected our ideas, our needs and our budget!

I would be happy to recommend John and his architectural services to others.

Susan and John W, Mermaid Beach